ALOR SETAR, 29 April (Bernama) — Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) telah mengemukakan pelbagai perkara untuk dipertimbangkan kerajaan demi kepentingan kira-kira 1.5 juta penjawat awam menjelang Sambutan Hari Pekerja Penjawat Awam 2014 pada Khamis ini.

Presidennya Azih Muda berkata Cuepacs mengemukakan permintaan itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu pertemuan semalam.
Antara perkara yang dikemukakan untuk penelitian kerajaan ialah mengenai beberapa elaun dan insentif penjawat awam termasuk elaun tetap perumahan, elaun perkhidmatan awam dan tuntutan perjalanan yang sudah lama tidak dikaji walaupun kos sara hidup kian meningkat.

“Kenaikan harga barang akan beri kesan kepada kehidupan kita terutama pejawat awam kumpulan pelaksana. Elaun tetap perumahan dan elaun khidmat awam sudah lama tak dikaji.

“Kadar hotel juga perlu dikaji. (Kadar) hotel sudah banyak kali naik… Adakah adil setiap kali buat urusan rasmi kerajaan, kami kena tanggung sendiri (bayaran) hotel.

“Kadar tuntutan perjalanan juga sudah lama tidak dikaji sedangkan harga petrol banyak kali naik. Ini semua memberi bebanan dalam melaksanakan tugas. Kami juga meminta supaya Cola (Elaun Sara Hidup) diselaraskan,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Sambutan Hari Pekerja Penjawat Awam 2014 akan diadakan di Dewan Wawasan, Jitra pada Khamis ini, yang dijangka dihadiri oleh Perdana Menteri.
Azih berkata kerajaan juga perlu melihat kembali proses pembelajaran sepanjang hayat kerana ketika ini semakin ramai pekerja awam berkelulusan tinggi yang memilih untuk memegang jawatan yang rendah.

“Jangkaan kita dalam lima tahun akan datang, 75 peratus jawatan sektor awam akan diisi mereka yang ada sekurang-kurangnya diploma. Laluan kerjaya hendaklah diubah, laluan kerjaya yang lebih luas harus dibuka,” katanya.
Azih turut membangkitkan mengenai tempoh pengesahan seseorang penjawat awam yang kini antara satu hingga tiga tahun yang beliau sifatkan terlalu lama.
“Selagi tidak dapat pengesahan, mereka tidak boleh beli rumah, tidak boleh pinjam bank. Akhirnya mereka pinjam Along…(oleh itu) masa pengesahan jawatan patut dipendekkan kepada satu hingga enam bulan,” katanya.

Beliau turut meminta kerajaan supaya melihat semula kepada perkhidmatan tertutup yang melibatkan 154 pihak berkuasa tempatan dan badan berkanun yang termasuk 20 institusi pengajian tinggi awam.
“Cuepacs merayu supaya diperluaskan asas masa yang diberikan kepada kumpulan guru kepada perkhidmatan tertutup ini. Kalau tidak dapat seperti guru, laluan kerjaya mereka harus dibuka,” katanya.

Menurutnya Cuepacs turut mencadangkan kerajaan supaya menukar status kuarters kerajaan sebelum merdeka menjadi rumah sewa kerajaan dan dikenakan sewa pada kadar RM124 kerana ketika ini penjawat awam yang menduduki kuarters mereka hilang elaun rumah dan Cola pula diberi pada separuh kadarnya.
Azih berkata Cuepacs juga mengesyorkan kerajaan supaya memberikan cuti antara 12 hingga 15 hari kepada penjawat awam untuk menunaikan umrah.
“Dalam Perintah Am, setiap pekerja Islam, boleh ambil sekali cuti untuk menunaikan Haji. (Masalahnya) kalau daftar haji hari ini, mereka layak pergi pada 2075…sebab itu kami cadangkan cuti untuk menunai umrah sebagai ganti cuti Haji.

“Sekiranya ada peluang penjawat awam menunai haji, kekurangan 12-15 hari itu boleh ditampung dengan cuti rehat,” katanya.
Beliau berkata Cuepacas juga tidak bersetuju dengan tindakan untuk memperkecilkan perkhidmatan awam yang dilaksanakan ketika ini kerana ia memberi kekangan hebat kepada jabatan untuk melaksanakan agenda dan polisi.
Azih turut meminta kerajaan supaya mengubah pengiraan ganjaran persaraan daripada 7.5 peratus kepada 10.5 peratus, selain jumlah pencen dinaikkan daripada 60 peratus kepada 70 peratus atau daripada 360 bulan kepada 372 bulan.

“Apabila pencen nanti, penjawat awam dapat nilai pencen yang tinggi sedikit. Pencen minimum sekarang ialah RM820 yang di bawah garis kemiskinan tetapi ada kenaikan dua peratus setahun. Faedah persaraan sekarang juga kecil sangat, kalau berkhidmat 40 tahun pun tak mampu nak beli sebuah rumah,” katanya.
Beliau berharap kerajaan dapat membantu kumpulan penjawat awam yang gajinya di bawah RM3,000 kerana mereka kini berada dalam keadaan tertekan malah ada yang bergaji di bawah garis kemiskinan iaitu RM880.

Bernama
29/4/2014

Laman web rasmi PPUiTM
http://ppuitm.uitm.edu.my/
FACEBOOK:
https://www.facebook.com/PPUiTM
TWITTER
http://twitter.com/#!/ppuitm
BLOG

http://ppuitmsa.blogspot.com/
INSTAGRAM
http://instagram.com/ppuitm/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selamat Hari Lahir

birthday_cake
SELAMAT HARI LAHIR
  • ZAITON BT NASIR

Selamat Bersara

KALENDAR AKTIVITI

Archives

Categories

VISITORS COUNTER

  • 69158Total visitors:
  • 1Visitors today:
  • 372Visitors last week:
  • 0Visitors currently online: