Setinggi-tinggi Tahniah kepada Pro-Canselor UiTM, YABhg Tun Arshad Ayub di atas penganugerahan darjah kebesaran Seri Setia Mahkota (SSM) sempena Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini.

Beliau merupakan individu yang telah banyak memainkan peranan dalam membangunkan Universiti Teknologi MARA (UiTM) demi memajukan anak-anak Bumiputera dalam bidang pendidikan.

Sebagai Pengasas dan Pengetua Kolej Perniagaan dan Pengajian Profesional MARA, Tun Dr. Arshad Ayub terus merevolusi hingga menjadi sebuah universiti, UiTM.

KUALA LUMPUR: Tun Dr Arshad Ayub, nama yang cukup dikenali dalam sistem pendidikan dan ekonomi negara terutama kepada graduan Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Beliau yang kini berusia 92 tahun hari ini dikurniakan darjah kebesaran Seri Setia Mahkota (SSM) yang membawa gelaran ‘Tun’ sempena Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Istiadat Menghadap dan Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan itu berlangsung di Istana Melawati, Putrajaya.

Ini fakta menarik tentang Pro-Canselor UiTM, Tun Dr Arshad Ayub:

1. Anak jati Muar yang dilahirkan pada tahun 1928 ini adalah Pengasas dan Pengetua Kolej Perniagaan dan Pengajian Profesional MARA yang terus merevolusi hingga menjadi sebuah universiti, UiTM.

2. Bertugas sebagai Ketua Setiausaha bagi tiga kementerian.

3. Pernah dilantik sebagai Anggota Suruhanjaya Gaji Harun dan Timbalan Gabenor Bank Negara.

4. Menjadi individu yang memperkenalkan sistem pendidikan perakaunan (ACCA) dan undang-undang (LLB) di Malaysia.

5. Memperkenalkan kursus-kursus profesional seperti Pengurusan Perniagaan, Sebaran Am dan Pengurusan Hartanah di ITM yang kini bergelar UiTM.

6. Memulakan program berkembar dan penggunaan bahasa Inggeris sebagai medium pembelajaran dan pengajaran di UiTM, yang kekal hingga hari ini.

7. Antara individu yang berjaya mencapai dan merealisasikan sasaran pendidikan bagi Dasar Ekonomi Baru (DEB).

http://www.astroawani.com/berita-malaysia/tokoh-pendidikan-negara-dianugerah-tun-ini-fakta-menarik-profil-arshad-ayub-255522

#UniversitiTeknologiMARA
#UiTMdihatiku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selamat Hari Lahir

No records for these days

Selamat Bersara

KALENDAR AKTIVITI

Archives

Categories

VISITORS COUNTER

  • 74695Total visitors:
  • 26Visitors today:
  • 558Visitors last week:
  • 0Visitors currently online: